Waarom ik een nieuwsdieet volg
Je kent het wel: terwijl je nog ’s ochtends in bed ligt, pak je je telefoon er al bij de NOS app te openen en te kijken wat voor nieuws er bij is gekomen sinds je de avond ervoor dezelfde pagina hebt gecheckt. Nog voor je dag goed en wel is begonnen, merk je al dat je een gevoel bekruipt dat het allemaal niet zo lekker gaat in de wereld, een gevoel van machteloosheid overvalt je.

Je wilt toch op de hoogte blijven?
Tijdens mijn opleiding communicatiewetenschap en ook daarna op de afdeling communicatie en bij het communicatiebureau waar ik werkte, luidde het credo maar al te vaak dat het goed was om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. Ook in gesprekken met anderen komen vaak de laatste zaken op het nieuws voorbij. En ik geef toe: ik wilde graag mee kunnen praten met m’n leidinggevende, collega’s, ouders of vrienden. Als ik in een gesprek merkte dat diegene front page nieuws niet had meegekregen, vond ik die persoon vaak zelfs naïef of een beetje dommig overkomen.
Nieuws bingen uit onzekerheid
Ook in periodes waar in er veel gebeurt in de wereld, zoals bijvoorbeeld toen de pandemie uitbrak, ben ik nogal geneigd de nieuwsmedia op de voet te volgen. Het aantal keren waarop ik toen de nieuwspagina heb ververst, wil ik niet eens weten. Overigens een heel natuurlijke neiging, want wanneer we als mensen onzeker zijn over een situatie, dan gaan we meer informatie zoeken om ons zekerder te gaan voelen, dat wordt verklaard door ’The Uncertainty Reduction Theory’.
Alternatieven voor het traditionele nieuws
Helaas brengt dit jarenlange op de voet volgen van de media je niet zoveel. Juist de sombere en machteloze gevoelens namen bij mij de overhand. Ik heb immers geen controle over de grootse wereldgebeurtenissen. Ik heb geprobeerd er op een andere manier mee om te gaan. Zo heb ik een tijd een abonnement gehad op de Correspondent, omdat daar minder nieuws wordt behandeld wat uit de waan van de dag komt en ik heb ook verwoede pogingen gedaan om positief nieuws te volgen (Flow Magazine heeft een lijstje, voor wie dit wil proberen). Maar het voelde makkelijker om even de NOS app te openen dan een Correspondent artikel van 20 minuten te lezen en bij de goed nieuws sites bekroop me het gevoel dat ik m’n kop in het zand stak en teveel doorsloeg naar de positieve kant.

Het nieuwsdieet: even niet op de hoogte zijn
Daarom volg ik nu - van tijd tot tijd - een nieuwsdieet. Wanneer ik merk dat ik wat minder goed in m’n vel zit, of ik merk dat ik de lege momenten op mijn dag opvul met nieuws, stop ik met het bezoeken van nieuwssites en apps. Ik gooi de apps van mijn telefoon, zet limieten op de sites en ook het journaal (wat ik overigens amper kijk) zet ik niet aan. Voor een periode van vaak minimaal 2 weken ben ik volledig 'out of the loop'.
Niet meer obsessief het nieuws volgen
‘Maar mis je dat niet heel veel?’ Nou, dat valt gelukkig wel mee. De echt grote dingen, krijg je wel mee via je omgeving. Waar ik soms nog wel last van heb, is mijn eigen overtuiging dat het wat naïef en dommig voelt om dit te doen. Wanneer ik bij een gesprek sta, waar het over ‘het nieuws’ gaat, en ik niet mee kan praten, dan vind ik dit niet echt leuk, nee. Maar ik merk dat wanneer ik een tijdje mijn “dieet” volg, ik me beter voel en ook in de periode daarna minder de neiging heb om steeds te kijken wat er voor nieuws is. De obsessie gaat eraf. Ik sta ook meer stil bij wat er in mijn eigen omgeving gebeurt, dichtbij. De omgeving waar ik wél invloed op heb.
En kijk ik dan helemaal nooit meer naar een journaal of op NOS.nl? Nee hoor, ik ben niet zo van de strikte leefregels. Ik kies m’n momenten uit waarop ik merk dat het goed is om flink te minderen.
Voor de komende tijd ga ik in ieder geval wel weer even op nieuwdieet. Er gebeurt weer een hoop in de wereld waar we helaas geen invloed op hebben, maar wat ons wel angstig en onzeker maakt. Doe je met me mee?
Een paar handige tips als jij ook een nieuwsdieet wilt volgen:
- Bedenk voordat je begint waarom je dit “dieet” wilt gaan volgen. Waarom wil je minder tijd doorbrengen op nieuwssites? Wat wil je graag bereiken? Dit kun je als stok achter de deur houden voor jezelf als je merkt dat je stiekem toch weer op een vrij momentje naar nu.nl gaat.
- Verwijder de nieuwsapps van je telefoon;
- Zet een limiet of geheel verbod op het bezoeken van de websites. Dat doe je (met een iPhone) door bij ‘Instellingen’ naar ‘Schermtijd’ en van daar naar ‘Applimieten’ te gaan. Klik op ‘Voeg limiet toe’ en scroll door naar ‘Websites’. Daar kun je de websites van jouw keuze toevoegen en vervolgens bepalen hoeveel minuten je maximaal op de websites wilt doorbrengen.
- Bepaal van tevoren hoe lang je je dieet wilt volhouden. Door dit een week of twee te doen, merk ik zelf vaak dat ik me beter ga voelen en mijn relatie met nieuwssites weer wat gezonder en minder obsessief is.
Deel mijn blogpost:


