Hoe cyclisch leven mij helpt in verbinding te blijven met mijn intuïtie
Ik ben een groot voorstander van leven volgens het ritme van je cyclus. Ik geloof heel erg dat we als vrouw met onze menstruatie een ontzettend mooi instrument in handen hebben die ervoor zorgt dat je een leven leidt wat bij jou past, met daarin voldoende balans. Toen ik mijn hormoonspiraaltje liet weghalen,
vanwege vage buikpijnklachten ben ik me gaan verdiepen in mijn natuurlijke cyclus, om te ontdekken hoe die mij kan helpen in verbinding te blijven met m'n intuïtie.

Alles kent zijn tijd
Zoals in de natuur heeft alles zijn tijd: een zaadje wat je net hebt geplant, groeit ook niet de volgende dag uit als bloem. Zo werkt het ook met een vrouwenlichaam. Je menstruatiecyclus kent verschillende fases, die vaak worden vergeleken met de seizoenen. In iedere fase staat dan ook een ander gevoel centraal. Door juist mee te bewegen en niet tegen te bewegen met elke fase, zul je merken dat je leven meer in balans is. Helaas is onze wereld vooral ingericht op het mannelijke 24-uurs ritme, waardoor je geneigd bent - dat was ik althans - altijd maar 'aan' te willen staan en door te knallen.
De vier fases van de cyclus
Wat zijn dan die vier fases, waar bestaan ze uit? Dat leg ik hieronder uit. Niet de biologische uitleg - die kun je eenvoudig googelen - maar juist waar elke fase voor staat op emotioneel vlak en wat je zou kunnen doen om meer in contact te staan met de verschillende fases?
De vier fases (seizoenen) zijn:
- De winter (je menstruatie)
Dit is de tijd waarin je lichaam je vraagt om rust te nemen, om naar binnen te keren. Kruip met een dekentje, kop thee en notitieboekje op de bank. Dit is namelijk het ideale moment om terug te blikken op je vorige cyclus, die net is afgelopen. Wat wil je meenemen uit die cyclus? Wat zijn zaken waar je dankbaar voor bent? Zijn er mensen of zaken die je wilt vergeven? Wat laat je letterlijk en figuurlijk los? - De lente (de folliculaire fase)
Je zult je in deze periode waarschijnlijk al energieker gaan voelen, mogelijk zelfs creatiever, dat komt doordat je lichaam druk bezig is met het laten rijpen van je eitjes. Hoewel je misschien overloopt van de ideeën, is het in deze periode goed om nog niet te hard van stapel te lopen. Zorg dat je een notitieboekje bij je hebt of gebruik de notitie app op je telefoon om alle ideetjes die je hebt op te schrijven. Voel je een ongelofelijke behoefte om meteen met een idee aan de slag te gaan? Begin dan met het maken van een planning en actieplan. - De zomer (de periode van je ovulatie)
Je eisprong kan ieder moment komen, waarschijnlijk voel je je nu alsof je de hele wereld aankunt. Nu is het tijd om te knallen! Ga aan de slag met je ideeën uit de lente. Je bent nu ook op je op en top vrouwelijkst, dus trek die kleding aan waar je je een godin in voelt en dans rond in je woonkamer! - De herfst (je luteale fase)
In deze fase maakt je lichaam veel progesteron aan, maar wanneer je niet zwanger bent, bouw dit hormoon zich weer af. Dit zorgt ervoor dat je in het begin van je herfst je jezelf waarschijnlijk heel geaard voelt: blij en rustig. Naarmate je dichter op je winter komt, zul je wat vermoeider raken en waarschijnlijk zelfs PMS klachten ervaren. Het is dus belangrijk om in deze fase het rustiger aan te doen en goed voor jezelf te zorgen. Vooral het eerste deel van de herfst is het goede moment om zaken af te gaan ronden, of bijvoorbeeld het huis nog even goed op te ruimen, zodat je in je winter even niks hoeft te doen.

Hoe ik cyclisch leven toepas
Betekent dit nou dat ik elke maand strak volgens dit principe leef? Nee hoor, helemaal niet. Ik ben niet zo van de rigide leefregels. Wat ik wel merk sinds ik mijn cyclus vanuit deze vier seizoenen bekijk, is dat ik me veel bewuster ben in welke fase ik me bevind door stil te staan bij hoe mijn lichaam aanvoelt. Ik probeer als het kan mijn energie en tijd wel te managen. Dat betekent in mijn winter zo min mogelijk sociale afspraken, ik verzet in m’n zomer juist vaak bergen werk en in m’n herfst krijg ik meestal een dag enorme opruimwoede waar ik dan maar aan toegeef. Verder probeer ik vooral gevoelens die opkomen, te laten komen, zoals boosheid of verdriet in m’n herfst en énorme enthousiasme tijdens m’n zomer. Ik heb wel gemerkt dat als ik in mijn lente heel hard van stapel loop, ik dat vaak later merk door hevigere PMS klachten, of wanneer ik tijdens m’n menstruatie te hard push, ik vaak mijn hele cyclus nog moe ben.
Het cyclisch leven zorgt er dus eigenlijk vooral voor dat ik veel bewuster leef en niet altijd maar zonder nadenken mee-dender in het mannelijke 24-uurs ritme.
Wil jij je ook verdiepen in je cyclus?
Kortom: het kan heel nuttig zijn om wat meer stil te staan bij je cyclus en je je hier wat meer in te gaan verdiepen. Hoe je dat zelf kunt gaan doen? Ik heb een paar tips een aanbevelingen:
- Allereerst kan ik je aanraden om op de één of andere manier je cyclus bij te gaan houden. Dat kan via een app (zelf gebruik ik Clue), maar ook gewoon oldschool via een notitieboekje. Er zijn vrouwen die hier heel ver in gaan en elke dag hun basale lichaamstemperatuur meten met een speciale thermometer, maar zelf vond ik dit te veel gedoe. Ik doe dat dus niet ;-)
- Het boek Period Power (de Cyclus Strategie in het Nederlands) van Macie Hill kan ik aanbevelen als je benieuwd bent naar hoe de menstruatiecyclus biologisch gezien werkt, wat het met jou doet als vrouw en hoe je gebruik kunt maken van de verschillende fasen in je cyclus. Macie Hill is degene die de terminologie van de seizoenen het meest bekend heeft gemaakt.
- Op Instagram zijn een hoop accounts te vinden die hele nuttige informatie delen over je menstruatiecyclus. Een aantal van mijn favorieten zijn, Josephine van Cycleseeds, Iris de Goede, de Menstruatiemeisjes en Kirsten van Komweertotrust.
Er zijn tegenwoordig bovendien een hoop coaches te vinden die je kunnen helpen bij cyclisch leven, waarvan sommigen ook met je meekijken of je cyclus in balans is. Vooral als je vervelende PMS klachten hebt kan dat, of iets als accupunctuur een aanrader zijn. Zo heb ik zelf veel baat gehad bij Accupunctuur bij een pijnlijke en onregelmatige cyclus. Heb je echt extreme last van je menstruatie? Ga dan naar je huisarts, het kan namelijk zijn dat er meer aan de hand is.
Nu ben ik benieuwd, heb jij je wel eens verdiept in jouw menstruatiecyclus? Of heb je misschien al ervaring met cyclisch leven? Laat je het weten onder mijn Instagram post? Ik ben erg benieuwd hoe andere vrouwen hiermee omgaan.
Toch even een kleine disclaimer zo helemaal onderaan: ik ben natuurlijk geen arts, en geen specialist op dit onderwerp. Ik deel in dit blog mijn ervaringen en wat achtergrondinformatie die je vrij beschikbaar op het internet kunt vinden. Neem altijd contact op met een arts als je gezondheidsproblemen ervaart.
Deel mijn blogpost:



